2013. július 7., vasárnap

Terjed a fülöp-szigeteki dengue-láz

Az év eleje óta több mint 1800 embert fertőzött meg a dengue-láz vírusa a Fülöp-szigetek középső részén, a járványnak legalább tíz halálos áldozata van – közölték a hatóságok. A legutóbbi megbetegedések különösen aggasztóak a Manilától 400 kilométernyire délre fekvő Iloilo tartomány hatóságai szerint, mert száraz évszakban következtek be, amikor rendszerint kevesebb a szúnyog. Az esős évszak beköszöntével tovább nő a megbetegedések veszélye.
Az influenzás tüneteket kiváltó dengue-láz vírusát a petéit állóvizekben lerakó Aedes aegypti és Aedes albopictus szúnyogfajok terjesztik, amelyek nappal csípnek. Raul Banias, az említett tartomány egyik magas rangú vezetője a francia hírügynökségnek elmondta: úgy tűnik, változóban van a rovarok magatartása, ami aggodalomra ad okot. Azon túl, hogy a száraz évszakban is jelen vannak, már éjszaka is csípnek.
A hatóságok programot indítottak a házak átvizsgálására, hogy felszámoljanak minden olyan víztárolót, amelyben szúnyoglárvák lehetnek, és elővigyázatosságra kérik a lakosokat, valamint arra, hogy rendszeresen fedjék le a víztartó edényeket. Ez utóbbiakra hagyományosan szükség van a falusi településeken, ahol csak kevés helyen van csapvíz.
A dengue-láz a Fülöp-szigeteken gyakran előforduló betegség. A kór az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi becslése szerint világszerte több mint 2,5 milliárd embert, azaz a Föld lakosságának 40 százalékát fenyegeti napjainkban is. A betegség vérzéses formája 500 ezer embernél jelentkezik - főként gyermekeknél -, ez az esetek több mint 2,5 százaléka halállal végződik.
A vírus Európában is megjelent, az első megbetegedéseket 2010-ben észlelték Délkelet-Franciaországban és Horvátországban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése