2006. szeptember 12., kedd

Botrányt keltett a pápa előadása

XVI. Benedek pápa a regensburgi egyetemen a hit és a józan ész viszonyáról elmélkedett. Szavainak illusztrálására egy XIV-XV. századi bizánci császárt idézett, II. Mánuelt. A császár egy perzsa muzulmán tudóssal folytatott vitáját írja le, felidézve, hogy a szent háborúról és a vallásában meglévő erőszakról kérdezte őt. Az idézetben a császár úgy vélte: Mohamed próféta csak gonoszságot és embertelenséget terjesztett. A vitairat egyes fejezeteit kommentálva, XVI. Benedek világos megkülönböztetést tett a kereszténység és az iszlám között a hit és a józan ész viszonyát tekintve. "A muzulmán doktrínában az Isten egyáltalán nem transzcendens. Akarata a mi kategóriáink egyikéhez sem, még a józan észéhez sem kapcsolódik" - magyarázta az előadásban a pápa.
Először egy török muzulmán vezető élesen ítélte el a pápa gondolatait, egyúttal megkérdőjelezte a pápa novemberre tervezett törökországi látogatását. "Szavai a szívében fészkelő gyűlöletről tanúskodnak, kijelentései nagyon ellenségesek és gyűlölködők" jelentette ki Ali Bardakoglu, a török kormány vallásügyi hivatalának vezetője az NTV televíziónak adott nyilatkozatában. Ali Bardakoglu közölte, szerinte a muzulmán világ nem érdekelt abban, hogy "egy olyan személy, aki ilyen meggyőződést vall az iszlámmal és prófétájával kapcsolatban, Törökországba látogasson". A katolikus egyházfő november 28-30-ra tervezi látogatását, a török hatóságok és az ortodox patriárkátus meghívására. Agyonlőttek egy olasz katolikus apácát a szomáliai főváros egyik kórházában. Fegyveresek törtek be a kórházba, és tüzet nyitottak az apácára, majd elmenekültek. Egy név nélkül nyilatkozó helyi muzulmán vezető szerint igen nagy a valószínűsége, hogy a gyilkosokat XVI. Benedek szavai miatt érzett dühük vitte rá erre. A Szomália egykori olasz gyarmat. A nagy részét uraló Iszlám Törvényszékek milíciái az egész muzulmán világot felszólították a pápa meggyilkolására. Egyik vezetőjük szerint mindenkit meg kell ölni, aki megsérti Mohamed prófétát.
A pápa meggyilkolására szólított fel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak tulajdonított videofelvétel, amelyet a TG5 olasz magántelevízió mutatott be. A felvételen egy iszlám kard látható, amely egy kereszt ellen irányul. Ezután képek következnek Oszama bin Ladenről, az al-Kaida vezetőjéről, a szeptember 11-i amerikai terrortámadásokról, "Isten harcra kész katonáiról" és "az iszlám fő ellenségeiről", vagyis George Bush amerikai elnökről és Tony Blair brit miniszterelnökről. A felvétel szerint hozzájuk társult XVI. Benedek pápa is. XVI. Benedek sajnálkozik „Mélységesen sajnálom, hogy a regensburgi egyetemen mondott beszéd egyes részletei sértőnek bizonyultak a muzulmánok érzékenységére. Valójában ezek az idézetek egy középkori szövegből valók, amelyek semmilyen formában nem tükrözik személyes gondolataimat" - közölte vasárnap a pápa.
Tarcisio Bertone bíboros, a Vatikán új államtitkára szombaton közölte: a pápa a vallás és az erőszak viszonyát akarta elemezni beszédében, "hogy annak végkövetkeztetéseként világosan és határozottan elutasítsa az erőszak vallási motivációját, bármelyik oldal is tegye azt". Ez vegyes fogadtatásra talált a muzulmán világban. Az egyiptomi Muzulmán Testvérek iszlám fundamentalista szervezet elnöke szerint a keresztényekhez fűződő kapcsolatoknak "jóknak, civilizáltaknak és együttműködőknek" kell maradniuk. Vele szemben a szunnita arabok legjelentősebb intézményének, az egyiptomi al-Azhar mecsetnek a volt helyettes vezetője szerint a pápának bocsánatot kell kérnie, mert megsértette az iszlám hitet. 
Nábluszban szombaton Molotov-koktélt hajítottak egy anglikán és egy görögkeleti templomra, felgyújtották egy római katolikus templom kapuját, majd az épületbe behatolva többször a levegőbe lőttek. Gázában egy kocsiból tüzet nyitottak egy görögkeleti templomra. A Vatikán és Róma elleni támadással fenyegetett  a pápa iszlámról és a dzsihádról mondott szavai miatt egy iraki fegyveres csoport. Ezután fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be Castel Gandolfóban, a pápa nyári rezidenciáján. A fenyegető üzenet még azelőtt került fel a netre, hogy szombaton a vatikáni kormányfő tisztét betöltő bíboros közölte: XVI. Benedek rendkívül sajnálja, hogy regensburgi beszédével megbánthatta a muszlimokat.
A New York Times is bírálta emiatt a pápát A The New York Times "tragikusnak és veszélyesnek" nevezte a pápa szavait. Nem ez az első eset, amikor XVI. Benedek viszályt szít keresztények és muzulmánok között, írja a szerkesztőségi kommentár. 2004-ben, amikor még a Vatikán fő teológusa volt, Joseph Ratzinger Törökország európai uniós tagsága ellen foglalt állást, arra hivatkozva, hogy ez a muzulmán ország mindig szemben állt Európával - írta a lap, s emlékeztet a pápa hitbéli konzervativizmusára is. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szombaton - még a vatikáni közleményt megelőzően - úgy vélekedett, a katolikus egyházfőnek vissza kellene vonnia, amit mondott. Egyiptom és Marokkó bejelentette, hogy "konzultációkra" hazarendelte szentszéki nagykövetét.
A nagy tekintélyű kairói al-Azhar egyetem főigazgatója, Mohammed Szajjid Tantávi sejk úgy vélekedett: XVI. Benedek pápa szavai arról tanúskodnak, hogy nem ismeri az iszlámot. Felháborodását fejezte ki a pápa szavai miatt, és közölte: a katolikus egyházfő szavai "olyan dolgokat tulajdonítanak az iszlámnak, amelyeknek semmi közük ehhez a valláshoz, és nem járulnak hozzá a párbeszédek és a civilizációk közötti párbeszédhez". Arab lapok gyújtó hatásúnak nevezték a pápa beszédét.
A Londonban bejegyzett As-Sark al-Auszat szaúdi lap szerint "a pápa legutóbbi kijelentéseit nem lehet elszólásnak minősíteni", és azok "kétségkívül olajat öntenek a tűzre". "Nincs különbség Oszama bin Ladentől (annak szavai és a pápa kijelentései között) (...) mindkét oldal szóbeli munícióval látja el a világot a tömegpusztításhoz" - írta az As-Sark al-Auszat. A cikkíró azonnali bocsánatkérést szorgalmazott.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése