2013. július 23., kedd

Speciális szemüveg javítja az időskori látást

Olyan új szemüveglencsét fejlesztettek ki amerikai tudósok, amely visszaadja a retina időskori károsodása (makula-degeneráció) miatt megromlott látás élességét. A retina időskori károsodása miatt a látás elhomályosul, sőt az éleslátás helyének idegsejtpusztulása vakságot is okozhat. Walter Kohn, a Santa Barbara-i Egyetem kutatója olyan eszközt fejlesztett ki, amellyel ezek a betegek visszakaphatják éles látásukat - idézi a Daily Telegraph a Nobel-díjasok Lindauban tartott találkozóján elhangzott előadást.
Az 1998-ban kémiai Nobel-díjjal kitüntetett tudós egy összetett algoritmus segítségével korrigálja a betegség okozta látástorzulást. Szemüvegek és kontaktlencsék kialakításán dolgozik. „A makula-degeneráció igen bonyolult betegség, ám van olyan vonása, mely minden páciensnél közös: az egyenes vonalak eltorzulnak. Hogy hogyan, az minden betegnél eltérő, ám mindennapi életvitelüket nagyban gátolja, kockázatos például a lépcsőn járás is. Kidolgoztam egy módszert, amellyel a vonalak torzulását ki lehet javítani a számítógép monitorán. Szemüvegek optikai lencséit is el lehet így készíteni" - magyarázta Kohn.
A kutató szerint ezek a lencsék sokkal bonyolultabbak, mint az egyéb szemproblémákat, például a rövidlátást javító szemüvegek. A makula degenerációtól szenvedő betegek látását valószínűleg évente-félévente ellenőrizni kell majd, hogy az új információk szerint állítsák be a lencsét.
A betegség jelenleg nem gyógyítható. A kór egy ritkább formájánál a korai beavatkozás segíthet megőrizni a látást. Egyes kutatók a sáfrány fűszernövény védőhatásán alapuló gyógymódon dolgoznak.
Kohn akkor kezdett dolgozni a makula degenerációt javító szemüvegen, amikor hét évvel ezelőtt, 80 éves korában feleségénél diagnosztizálták a kórt. Az eljárás során a betegség felismeréséhez gyakran használt Amsler-rácsot használják. Ennek a négyzethálónak a segítségével mérik fel a beteg látását. A páciens a gép előtt ülve az egér mozgatásával módosítja a rácsvonalakat, amíg élesen nem látja őket. Az innen nyert adatokat használják fel Kohn és kollégái a betegek látását javító lencsék készítésekor. Ezzel az eljárással számítógép-monitorok és telefonok kijelzőit is módosítani lehet, hogy a betegek szemüveg nélkül is használhassák őket.
A szakemberek abban bíznak, a kontaktlencsét finom anyagával is el tudják érni ugyanezt a korrekciós hatást. A jövőben olyan eszköz kidolgozását tervezik, amelyet a hallókészülékhez hasonlóan a fül mögött lehet viselni, és a szemfenék idegeiből származó információ megváltoztatásával javítja a látás hibáit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése