2006. november 4., szombat

Áramellátási csőd Nyugat-Európában

Este egy órára lebénult a nyugat-európai áramellátás. Spanyol, francia, belga, olasz és német fogyasztók milliói maradtak áram nélkül fél vagy egy órára.
Az áramszolgáltatás csődjét közvetlenül a Norwegian Pearl nevű luxushajó okozta, de a valódi ok inkább az európai hálózat túlterheltsége. A luxushajó este tízkor futott volna ki a keleti-tengeri Papenburg kikötőjéből, és a biztonságos áthaladás érdekében kikapcsolták az itt átívelő nagyfeszültségű vezetéket. Rövid időn belül több millió ember otthona borult sötétségbe - a '70-es évek óta nem volt példa hasonló áramkimaradásra Európában.
Hat német tartomány mellett Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban és Ausztriában fél vagy egy órára szünetelt az áramszolgáltatás. Olaszország több régiójában is jelentős áramkimaradást tapasztaltak: a dél-olaszországi Puglia tartomány Lecce városában és a környező településén negyedórán át szünetelt az áramszolgáltatás, míg az északnyugati Piemontban 20-30 percen át nem volt áram. Németországban Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bajorországban, Baden-Württembergben és a Saar-vidéken volt áramkimaradás, de csekélyebb mértékben szinte az összes tartományt sújtotta az üzemzavar.
A legnagyobb csapás ugyanakkor a német államvasutat érte több mint száz vonat hosszabb-rövidebb ideig tartó megállásra kényszerült. Rövid időre megbénult a forgalom a kölni repülőtéren, s átmeneti ideig a tartalék aggregátorok üzembe helyezésére volt szükség. Franciaországban ötmillió fogyasztó - a lakosság 10 százaléka - maradt elektromosság nélkül, a többi közt Párizs környékén is. Összeomlott a segélyhívó hálózat, akadozott a gyorsvasutak forgalma.

Nem voltunk messze Európa teljes elsötétülésétől - nyilatkozta Pierre Bornard, a francia áramszállítási hálózat igazgatótanácsának tagja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése