2005. november 19., szombat

Súlyos incidens az iraki Hadita városában

Amerikai tengerészgyalogosok reggel négy terepjáróval indultak járőrözni az iraki Hadita városában. Egy taxi közeledett feléjük, s amikor emiatt megálltak, az egyik terepjáró alatt pokolgép robbant.
A húszéves gépkocsivezető meghalt, két társa súlyosan megsebesült. A katonák először a taxi négy egyetemista utasát és a sofőrt lőtték agyon, mert azok ijedtükben futásnak eredtek, ezután lövöldözni kezdtek a környékbeli házakra, sorra berúgták az ajtókat. Az első épületben hét ember lőttek agyon, köztük két nőt és egy gyermeket. A másodikban nyolc áldozat maradt a földön, közülük hat nő. A harmadik házban, ahol csak nőket és gyermekeket találtak, már nem lőttek, ám a negyedikben újra lőttek, és megöltek négy férfit.
A rajparancsnok, aki mind a négy házba bement, jelentésében azt írta, hogy a civilekkel a robbanás végzett. Ugyanezen a napon egy másik rajt rendeltek ki a nyomok eltüntetésére.
Ennek két tagja sokkot kapott az átélt traumától. Egyikük a Los Angeles Timesnak elmondta, hogy amikor a gyermek áldozatot a karjába vette, a kislány golyótól átütött fejében "lötyögött valami", ami végül a bakancsára ömlött. A fényképeket is a "takarítóbrigád" tagjai készítették, egyikük e-mailben legalább egyet haza is küldött.
A hamarosan elindult első vizsgálatok nem adtak hitelt a szemtanúknak, sőt a Time magazin első kérdésére is az volt a válasz, hogy a riporterek "felültek a terroristák meséjének". Egy újságíró szakos iraki egyetemista azonban videó-felvételeket készített a halottakról, és a későbbi nyomozás során a "takarítóbrigád" fényképei is előkerültek. Ekkor a vizsgálat már két szálon indult, egyrészt a gyilkosságokra, másrészt az események eltitkolására próbáltak fényt deríteni.
A század és a zászlóalj parancsnokát leváltották, feltehetően ők is azok között voltak, akik eltussolták az incidenst.

Időközben folytatódik a Szaddam Huszein elleni per, amelyben a vád az, hogy 1982-ben egy Dudzsail nevű falúban végrehajtott merényletet követően állítólag 148 helyi embert halálra ítéltek és kivégeztek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése