2007. december 27., csütörtök

Merénylet áldozata lett Benazir Bhutto

Két héttel a parlamenti választások előtt merénylet következtében életét vesztette Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető, volt kormányfő egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésen. Bhutto beszédet mondott több ezer híve előtt pártja, a Pakisztáni Néppárt választási gyűlésén az Iszlámábádhoz közeli városban.
Az Al-Kaida által vállalt merényletet két merénylő hajtotta végre, motorkerékpáron közelítve meg az 54 éves Bhuttót szállító gépkocsit, és több lövést adva le géppisztolyból az ellenzéki vezetőre. Másodpercekkel később a két merénylő felrobbantotta magát. A mentők viszonylag későn mentek oda Bhuttóhoz a merénylet után, mert újabb robbanásoktól tartottak. Bhuttón kívül tizenhat személy vesztette életét, és további 56 sérült meg.
A Pakisztáni Néppárt vezetője október 18-án tért vissza emigrációjából. Alig néhány órával azután, hogy hazai földre lépett, már megkíséreltek ellene egy merényletet. Öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre Karacsiban az ellenzéki vezetőt és kíséretét szállító gépkocsioszlop ellen a hazatérőt ünneplő tömegben. 140 ember életét oltotta ki az a merénylet, de Bhutto akkor sértetlen maradt. A karizmatikus politikus asszony meghatározó szerepet játszott az utóbbi évtizedek pakisztáni belpolitikájában, kétszer volt kormányfő is.

Ellenfelei gyakran illették korrupciós vádakkal, de népszerűsége mit sem csökkent.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése