2013. március 28., csütörtök

Halálosabb a SARS-nál az új koronavírus


Új információkkal szolgált a hongkongi egyetem mikrobiológus kutatócsoportja a Közel-keleten feltűnt rejtélyes új koronavírussal kapcsolatban. A WHO friss adatai szerint 17 megbetegedést regisztráltak eddig, amit bizonyíthatóan a NCoV kódnevű vírus okozott, és a betegek közül 11 halt meg. Ez azt jelenti, hogy a vírus sokkal halálosabb, mint a SARS, amire a leginkább hasonlít, ott 11 százalékos halálozási arányt mértek átlagosan a betegek között.
A hongkongi kutatók vizsgálatai arra nem derítettek fényt, hogy honnan származik a vírus és hogyan került most elő hirtelen, de azt megállapították, hogy állatokban lappangott, mielőtt emberre terjedt volna át. Majmok, disznók, nyulak, illetve cibetmacskák lehettek a vírus átmeneti hordozói.
A SARS-nál annyiban veszélyesebb az új vírus, hogy változatos szerveket képes megtámadni az emberi szervezetben, és a megtámadott sejteket nagyon hamar elpusztítja. Sokkal virulensebb, agresszívan terjed, és a képessége, hogy más fajokra is átterjedjen, még veszélyesebbé teszi. Aggodalomra ad okot, hogy a NCoV a jelek szerint gyorsan mutálódik: az első vizsgálatok még azt mutatták, hogy a légúti szervekben egészen más sejteket támad meg, mint a mostani teszteken.
Egy másik kutatócsoport nemrégiben azt közölte, hogy az fertőzést immunmoduláns vírusellenes szerekkel sikeresen lehet kezelni, ami egy esetleges nagyobb járvány esetén megnyugtató megoldási lehetőséget nyújt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése