2013. február 17., vasárnap

Új veszélyes légzőszervi betegség



2013. február 16-án a Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlemény adott ki, amely figyelmeztet egy új, SARS-közeli koronavírusra. A legfrissebb esetet az Egyesült Királyságban regisztráltak, ezzel az esetek száma 12-re emelkedett, ebből 5 halállal végződött. Eddig öt esetet diagnosztizáltak Szaúdi Arábiában (ebből három meghalt),   kettőt Jordániában (két halott), négyet az Egyesült Királyságban (az egyik katari, a többi egy angol család három tagja) és egyet Németországban (szintén katari illetékességű).
Közleményében a WHO a legnagyobb óvatosságra biztat minden államot, különösen arra, hogy az egészségügyi hatóságok gondosan vizsgálják a légzőszervek minden szokatlan, gyanús  nehezen kezelhető megbetegedését.
A SARS (angolul Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS, „Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma”) emberi légzőszervi betegség, amelyet a SARS-vírus (koronavírus) okoz. Az első megbetegedést 2002 novemberében Kínában diagnosztizálták. 2002 novembere és 2003 júliusa közt egy csaknem világméretű SARS-járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 8096 ismert megbetegedést okozott. A betegek 9.6 százaléka, 774 ember meghalt. A halálozás a legfeljebb 24 éves korosztályokban 1 százalék alatt volt, 25 és 44 év között 6 százalék, 45 és 64 között 15 százalék, 65 felett több, mint 50 százalék! (Az influenza esetében a halálozási ráta általában 0,7 százalék körül van, bár az új törzsek okozta súlyos helyi járványok esetében ez akár 33 százalékra is emelkedhet.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése