2012. június 4., hétfő

EU: reformtervek

Az Európai Unió működését alapvetően átalakító reformokat tartalmazó tervet készítenek a június végi uniós csúcsra az uniós alapintézmények vezetői - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.
A lap szerint az utóbbi hetekben felmerült reformjavaslatokat rendszerbe szervező és új elemekkel kiegészítő terv közös pénzügy-, adó-, kül- és biztonságpolitikát irányoz elő. Tartalmazza továbbá azt, hogy bővíteni kell az Európai Bizottság (EB) ellenőrző jogosítványait a tagállami költségvetések felett, egységes bankfelügyeleti és betétbiztosítási rendszert kell kialakítani és német mintára át kell alakítani a szociális ellátórendszert és a munkaerőpiaci szabályozást.
A reformokat a kétsebességes integráció elve alapján ütemeznék, vagyis az egyöntetűen támogatott elemeket valamennyi uniós tagországban egyszerre vezetnék be, azokat az elemeket pedig, amelyek körül vita van, kezdetben csak az euróövezetben.

A terv kidolgozását Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az EB elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurócsoport vezetője irányítja - írta a Welt am Sonntag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése